Ben je van de lange termijn? Dat is dit wellicht iets voor jou: het Deense energiebedrijf Orsted heeft deze week 500 miljoen euro opgehaald met de uitgifte van een obligatielening. De looptijd: duizend jaar.
De interesse onder beleggers – die niet meer zullen leven als de lening wordt afgelost – was groot. Er werd voor 2,4 miljard euro ingeschreven op de lening.
De opbrengst wordt gebruikt voor groene energieprojecten, want Orsted wil een omslag maken van de olie- en gaswinning naar duurzame energie.
Eeuwigdurende obligatielening
In de obligatiewereld zijn zogenoemde perpetuele leningen niet ongewoon. Dit zijn obligaties die formeel geen aflosdatum kennen. Dergelijke leningen lijken enigszins op aandelen. Die hebben na de uitgifte in principe ook een eeuwigdurend karakter, zolang een bedrijf niet failliet gaat.
De 1.000-jarige obligatie van Orsted’s is in feite een perpetuele lening. Volgens persbureau Bloomberg is het om belastingtechnische redenen zo dat dergelijke leningen in Denemarken altijd een einddatum meekrijgen. Wanneer een obligatielening wordt afgelost doet er niet toe, zolang er formeel maar een finale aflosdatum is.
Bedrijven kiezen in Denemarken dus voor een datum in de verre toekomst, als ze een perpetuele lening uitgeven.
Orsted heeft de aflosdatum geprikt op 3017. Echter, op 24 november 2024 is al een zogenoemde “par call” ingebouwd. Orsted heeft dan de mogelijkheid om de obligatie af te lossen tegen de uitgiftewaarde of iets daarboven. Tot dat moment keert de obligatie jaarlijks een couponrente van 2,25 procent.
Eerder dit jaar verkocht Orsted olie- en gasvelden in de Noordzee ter waarde van 1 miljard dollar. Het bedrijf is inmiddels de grootste ontwikkelaar van winkparken op zee in de wereld.